(+30) 6988566477
1ο χιλ. Δράμας - Μικροχωρίου, | Τ.Θ. 172, Δράμα 66100

Δύο εκατομμύρια στρέμματα δοκιμάστηκαν σε φωτιές και πλημμύρες τις τελευταίες 3 βδομάδες – Τιτάνιο το έργο των Πυροσβεστών

2 Δεκεμβρίου 2023

O Γ.Γ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων υπάλληλων Π.Σ., Νίκος Λαυράνος και ο – Καθηγητής Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Δημήτρης Εμμανουλούδης μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, περιοχές,

Αρχικά ο κ. Λαυράνος μίλησε για τις τιτάνιες προσπάθειες των Πυροσβεστών, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας στο πεδίο, προκειμένου να απεγκλωβίσουν τους πολίτες, από τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

«Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και μία προσδοκία, αυτός ο αριθμός να μην αυξηθεί. Έχω καθημερινή επικοινωνία με τους συναδέλφους μου που επιχειρούν, και θέλω να τονίσω ότι το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν οι πρώτοι που έτρεξαν να συνδράμουν και θα είναι οι τελευταίοι που θα αποχωρήσουν από το πεδίο, θα κοιτάξουν κάθε σπίτι  ώστε να βρουν και τον τελευταίο άνθρωπο που αγνοείται. Υπάρχει ένας αριθμός αγνοουμένων, ωστόσο είναι μεγάλο το μέτωπο που έχει πληγεί από αυτό το «υδάτινο τέρας». Έχει επιστρατευτεί η ΕΜΑΚ με όλα τα ειδικά ερπιστριοφόρα οχήματα με ειδικό εξοπλισμό και βάρκες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαυράνος.

«Σε αυτό το μέτωπο που επιχειρούν τώρα στις πλημμύρες, είναι οι ίδιοι που πριν από κάποια 24ωρα, ήταν στα πύρινα μέτωπα δίνοντας τιτάνιες μάχες. Μακριά από τις οικογένειές τους και με αυταπάρνηση θα επιχειρούν για να απεγκλωβίσουν και τον τελευταίο πολίτη», συμπλήρωσε.

Τεράστια οικολογική καταστροφή

Ο κ. Εμμανουλούδης αναφέρθηκε στο γεωλογικό κομμάτι αλλά και στο κομμάτι των υποδομών.

«Να εκφράσω και εγώ τη θλίψη μου για τον χαμό των συμπολιτών μας και να ευχηθώ να μην υπάρχει άλλη απώλεια. Εν συνεχεία, η χώρα μας τις τελευταίες 3 βδομάδες έχει σε δοκιμασία 2 εκατομμύρια στρέμματα σε φωτιές και πλημμύρες. Είναι το 1,5% της επιφάνειας της χώρας. Μετά από αναλύσεις και μελέτες προέκυψε ότι αυτό το φαινόμενο των βροχοπτώσεων γίνεται 1 φορά κάθε 16.500 χρόνια», υπογράμμισε.

«Θα επανέλθει η κατάσταση. Έχουμε ένα «καλό». Είχαμε μία μεγάλη ξηρασία, που σημαίνει ότι οι υπόγειοι υδροφορείς ήταν ακόρεστοι. Θα ήταν ακόμη χειρότερα τα πράγματα εάν είχαμε ένα βροχερό καλοκαίρι. Ο θεσσαλικός κάμπος είχε και θα έχει προβλήματα. Όλα τα ρέματα και τα ποτάμια πηγαίνουν στον Πηνειό, θέλει επανασχεδιασμό η κατάσταση. Πρέπει να γίνουν σοβαρά και σωστά έργα», συμπλήρωσε ο κ. Εμμανουλούδης.