(+30) 6988566477
1ο χιλ. Δράμας - Μικροχωρίου, | Τ.Θ. 172, Δράμα 66100

Ο Δ/ντής του Εργαστηρίου ASSIST μιλάει στο “ΒΗΜΑ της Κυριακής” για το πως μπορεί να απομειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιών, μέσω της δημιουργίας μιας σύγχρονης Δομής, του “Σώματος Πυροφυλακής”

28 Αυγούστου 20231
0

 

Τη σημασία του κρίσιμου μισαώρου από την έναρξη της φωτιάς επισημαίνουν οι ειδικοί και τονίζουν ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στο σύστημα αντιμετώπισης – Το παράδειγμα της Γαλλίας και ο ρόλος των εθελοντών

 

Στάχτη και μαύρος καπνός από άκρη σε άκρη της Ελλάδας κάλυψαν τον ήλιο. Η χώρα μετρά νέες πληγές πριν προλάβουν να κλείσουν εκείνες του Ιουλίου. Στη μακρά λίστα των πυρόπληκτων περιοχών προστέθηκαν το τελευταίο οκταήμερο η Αττική, η Αλεξανδρούπολη (από τις 19 Αυγούστου), ο Έβρος, η Ροδόπη, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Καβάλα, η Κύθνος και δεκάδες άλλες. Πολλές διπλοκαμένες και τριπλοκαμένες.

Ο απολογισμός πάνω από τα αποκαΐδια του φετινού καλοκαιριού είναι πικρός: 27 νεκροί, 1,2 εκατ. στρέμματα καμένα, χιλιάδες χαμένες περιουσίες (σπίτια, χωράφια, κτηνοτροφικές μονάδες, βοσκοτόπια), αμέτρητα τα νεκρά ζώα, οικόσιτα και άγρια, πολλές οι απώλειες πολύτιμων φυσικών εκτάσεων, ανάμεσά τους ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας και ο μοναδικός βιότοπος της Δαδιάς.

Το 2023 κατατάσσεται ήδη (πριν ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος) στην τρίτη θέση της λίστας με τις πιο καταστροφικές χρονιές των τελευταίων δεκαετιών, με μικρή διαφορά από το 2021, οπότε είχαν παραδοθεί στις φλόγες 1,33 εκατ. στρέμματα (η «μαύρη» χρονιά για τη Βόρεια Εύβοια). Στην πρώτη θέση παραμένει το 2007 με 2,7 εκατ. στρέμματα καμένα, πολλά στην πολύπαθη Ηλεία.

Η Ελλάδα πάντα είχε και θα έχει δασικές πυρκαγιές και όπως λένε οι επιστήμονες, ελέω κλιματικής κρίσης θα γίνονται δριμύτερες. Ωστόσο οι αλλαγές στο κλίμα δεν… ανάβουν το φυτίλι στα δάση. Τα κάνουν ωστόσο πιο ευάλωτα. Μια γνώση που έχει τεκμηριωθεί εδώ και δεκαετίες από την επιστημονική κοινότητα και η Πολιτεία όφειλε να είναι προετοιμασμένη, βελτιώνοντας τις διαχρονικές αδυναμίες και τα κενά στη στρατηγική δασοπροστασίας, διαχείρισης και δασοπυρόσβεσης. Η εξάλειψη των πυρκαγιών δεν είναι εφικτή, είναι όμως η αντιμετώπισή τους εάν, όπως αναφέρουν στο «Βήμα» ειδικοί επιστήμονες, αλλάξουν η οργάνωση και ο σχεδιασμός.

Τα πρώτα λεπτά

Πρώτο δίδαγμα από την πολυετή εμπειρία αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών είναι η πρόληψη και η έγκαιρη επέμβαση. «Οι πυρκαγιές πρέπει να αντιμετωπίζονται τα πρώτα λεπτά, στη χειρότερη περίπτωση στο πρώτο μισάωρο, διαφορετικά το παιχνίδι χάνεται» επισημαίνει στο «Βήμα» ο καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών κ. Δημήτρης Εμμανουλούδης.

Όπως τονίζει ο ίδιος, πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο Εθνικό Σώμα Πυροφυλακής, με δομή και παρουσία στο σύνολο της χώρας, το οποίο θα συνεργάζεται με τις δασικές υπηρεσίες και την Πυροσβεστική. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας που αναμένεται να εξοπλιστούν με ευφυή συστήματα παρατήρησης και πυρόσβεσης, drones κ.λπ. πρέπει να στελεχωθούν με ανθρώπινο δυναμικό, καλά εκπαιδευμένο στις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής που θα επιτηρούν και θα επιχειρούν. «Η πυρκαγιά είναι η μοναδική φυσική καταστροφή που είναι σημειακή. Ξεκινά από μια σπίθα, έναν θάμνο, ένα δέντρο. Αν την προλάβουν στην αρχή μπορεί να σβήσει, διαφορετικά θα εξελιχθεί σε μεγα-πυρκαγιά» σημειώνει ο καθηγητής.

«Τη θερινή περίοδο μέλημα των πυροφυλάκων θα είναι η διαρκής φύλαξη των δασών της περιοχής ευθύνης τους με περιπολίες σε 24ωρη βάση και η άμεση κατάσβεση οποιασδήποτε μικροεστίας πυρκαγιάς. Εάν δεν καταστεί δυνατή η άμεση κατάσβεση θα συνεπικουρούν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής» υπογραμμίζει ο κ. Εμμανουλούδης.

Κάν’ το όπως η Γαλλία

Η σημασία της επέμβασης τα πρώτα κρίσιμα λεπτά μιας φωτιάς καταδεικνύεται περίτρανα από την πολιτική που εφαρμόζει επιτυχώς η Γαλλία. Η δαπανηρή στρατηγική πυρόσβεσης που υιοθέτησε το γαλλικό κράτος από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική. Κι αυτό διότι οι εκτάσεις των καμένων έχουν μειωθεί, παρότι ο αριθμός των πυρκαγιών έχει αυξηθεί.

Η στρατηγική τους είναι απλή. Στις ευάλωτες περιοχές (με ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυρούς ανέμους) εγκαθιστούν ειδικές αποστολές από πέντε ομάδες επέμβασης (περίπου εκατό άτομα) και δεκάδες οχήματα επέμβασης παντός εδάφους (με δυνατότητα μεταφοράς από 2.000 έως 12.000 λίτρα νερού). Επί του παρόντος, η Γαλλία διαθέτει 3.770 από αυτά τα οχήματα. Έτσι περιορίζεται ο χρόνος προσέγγισης και δράσης.

Μάλιστα, κάθε δεκαπενθήμερο το προσωπικό αλλάζει ώστε να ξεκουράζεται. Οι εθελοντές αντιπροσωπεύουν το 80% των 250.000 πυροσβεστών της χώρας και από το 2024 θα έχουν και «μπόνους» απαλλαγής από εισφορές έως 2.000 ευρώ ετησίως ανά εθελοντή πυροσβέστη. Βέβαια, η αποτελεσματικότητα της στρατηγικής των Γάλλων περιορίζεται όταν οι εστίες πυρκαγιών πολλαπλασιάζονται σε τοπικό επίπεδο.

One comment

 • sklep internetowy

  16 Απριλίου 2024 at 04:21

  Wow, superb weblog format! How lengthy have
  you been running a blog for? you made running a blog glance
  easy. The full glance of your site is fantastic, let alone the content!
  You can see similar here dobry sklep

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *