(+30) 6988566477
1ο χιλ. Δράμας - Μικροχωρίου, | Τ.Θ. 172, Δράμα 66100

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ.

4 Νοεμβρίου 20220

Η Νίσυρος αυτή καθ’ εαυτή είναι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο παγκοσμίως.

Το ίδιο το νησί είναι εξ ολοκλήρου ένα ηφαίστειο το οποίο είναι και σήμερα ενεργό, με ένα κρατήρα (τον Στέφανο), που θεωρείται από τους μεγαλύτερους του κόσμου. Ατμοί από τις φουμαρόλες του ηφαιστείου αναδύονται καθημερινά και ο επισκέπτης μπορεί να νοιώσει και την ζέστη που εκπέμπουν όταν περπατά στον κρατήρα, αλλά και την χαρακτηριστική μυρωδιά του θειαφιού οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και εάν το επισκεφτεί.

Όλο το νησί ζει και αναπνέει γύρω από το ηφαίστειο αυτό, αλλά η Νίσυρος δεν είναι μόνον το ηφαίστειο. Είναι η διαφορετική αρχιτεκτονική του και τα χρώματα του σε σχέση με τα αλλά νησιά του Αιγαίου, εξαιτίας των δομικών υλικών που χρησιμοποιούνται και προέρχονται όλα από το ηφαίστειο. Είναι τα διαφορετικά γεωργικά προϊόντα που φυτρώνουν και αναπτύσσονται στην ιδιαίτερη ηφαιστειακή γη, είναι τα ήθη και τα έθιμα που και αυτά είναι αντίστοιχα επηρεασμένα από τους βρυχηθμούς του Πολυβότη του γίγαντα που προσπάθησε να σκοτώσει ο Ποσειδώνας και πληγωμένος βρυχάται κάτω από το νησί.

Όλα αυτά τα ιδιαίτερα και διαφορετικά άυλα και υλικά χαρακτηριστικά του νησιού αλλά και των γύρω βραχονησίδων, με αιχμή του δόρατος την σπάνια γεωλογική του συγκρότηση και την παρουσία του ηφαιστείου, οδήγησαν τους κατοίκους της Νισύρου στο να πιστέψουν ότι αυτό δικαιούται να συμπεριλαμβάνεται στο παγκόσμιο δίκτυο των Γεωπάρκων της UNESCO.

Έτσι μετά από μακρά προετοιμασία και με την βοήθεια πολυμελούς Επιστημονικής ομάδας από δυο Πανεπιστήμια της χώρας μας ,υποβλήθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας ένταξης του Ηφαιστείου στο Παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων τον Νοέμβριο του 2021 ,αποτελώντας την επίσημη υποψηφιότητα της χώρας μας για το έτος 2022.Τον επιστημονικό συντονισμό της προσπάθειας είχε η Ηφαιστειολόγος Αν. Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κα Εύη Νομικού και ο Καθηγητής Κλιματολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου κ. Π. Νάστος, ενώ τον συντονισμό προετοιμασίας και υποβολής του φακέλου, καθώς την επικοινωνία με την Εθνική Επιτροπή της χώρας μας για την UNESCO όπως και με την Δ/νση Γεωπάρκων της UNESCO, ο Καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ Δ. Εμμανουλούδης.

Ο φάκελος αυτός εξετάστηκε ενδελεχώς από τους experts του μεγάλου αυτού οργανισμού και εν συνεχεία ένα περίπου χρόνο μετά, στις 30 Οκτωβρίου του 2022 είχαμε την άφιξη τους στο νησί, για επιτόπια αξιολόγηση, επαλήθευση και έλεγχο των όσων συμπεριλαμβανόταν και αναφερόταν σε αυτόν.

Οι αξιολογητές παρέμειναν έως τις 3 Νοεμβρίου και περιηγήθηκαν στους κρατήρες του Ηφαιστείου, σε όλους τους σημαντικούς Γεωτόπους του νησιού, στο Παλαιόκαστρο, στα θερμά λουτρά Μανδρακίου, στην Παναγία Σπηλιανή κλπ, επισκέφθηκαν πρότυπα ελαιοτριβεία και οινοποιεία, όπως και επιχειρήσεις με τοπικά προϊόντα, καθώς και σπίτια στο Μανδράκι όπου οι κάτοικοι τους υποδέχθηκαν με παραδοσιακά προϊόντα.

Μετά και την επιτόπια αυτή αξιολόγηση, πρόκειται να υποβληθεί το report εκ μέρους των προς το Συμβούλιο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, το οποίο θα αποφασίσει σε ειδική Συνεδρία του κατά το διάστημα 8 – 10 Δεκεμβρίου και για την υποψηφιότητα της Νισύρου, αλλά και για όλες τις άλλες υποψηφιότητες που έχουν υποβληθεί από διάφορες χώρες του Πλανήτη, για τον ίδιο σκοπό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *