(+30) 6988566477
1ο χιλ. Δράμας - Μικροχωρίου, | Τ.Θ. 172, Δράμα 66100

Resistant - Prevent Εκπαιδευτική Πλατφόρμα Κρίσεων

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

To Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Resistant είναι μία πλατφόρμα εκπαίδευσης, ανταλλαγής γνώσεων και δημιουργίας εκπαιδευτικών εργαλείων για την ευαισθητοποίηση και την ετοιμότητα των μαθητών και των πολιτών έναντι φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών και κινδύνων. Περισσότερα https://www.resistantproject.eu/Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία VIRTUAL SCHOOL

Ένα εκπαιδευτικό μάθημα για την προετοιμασία των μαθητών για την προστασία τους από τις Φυσικές καταστροφές και κινδύνους, σε περίπτωση που αυτοί βρίσκονται την ώρα της εκδήλωσης των στο σχολικό τους κτίριο, πραγματοποιήθηκε από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος στις 25 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Σχολείο και στο 2ο Γυμνάσιο Αλιβερίου (Εύβοια),
παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας κ. Γαλάνη και της Ομάδας διάσωσης Reascue Team 312.

Οι μαθητές ηλικίας 11-12 ετών, παρακολούθησαν το μάθημα το οποίο βασίζεται στο Virtual School, ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό σύστημα – διαδικασία εκπαίδευσης, που αναπτύχθηκε από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και έχει τους ακόλουθους στόχους:

Την αναγνώριση ορθών πρακτικών για την αντιμετώπιση Φυσικών καταστροφών και κινδύνων και στη συνέχεια την εξατομίκευση τρόπων δράσης -διαφυγής- απεγκλωβισμού των μαθητών από το σχολικό κτίριο, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Σύμφωνα με το καινοτόμο αυτό εκπαιδευτικό εργαλείο, κάθε ομάδα μαθητών δημιουργεί μία μακέτα του σχολείου του.

Στη συνέχεια με τη βοήθεια της εφαρμογής ARTutor (βραβευμένης από την UNESCO), που αποτελεί βασικό εργαλείο του VIRTUAL SCHOOL και κατάλληλων εποπτικών καρτελών, οι μαθητές χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της Επαυξημένης Πραγματικότητας, εκπαιδεύονται στο να αναγνωρίζουν και να απομνημονεύουν τις ασφαλείς κατά περίπτωση επιλογές συγκέντρωσης και εξόδου – διαφυγής από τη σχολική μονάδα, ανάλογα με τη διαρρύθμιση του σχολικού τους χώρου αλλά και το είδος του φυσικού κινδύνου που τους απειλεί ( πχ. πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμοί).

Επίσης οι μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου εκπαιδεύονται με τις ίδιες μεθοδολογίες της Επαυξημένης Πραγματικότητας στη χρήση των τριψήφιων αριθμών (112, 100, 166, 108).
Διαπιστώνεται ότι η διαφορά στο ποσοστό μαθητών που γνώριζαν τους αριθμούς αυτούς πριν την εκπαίδευσή τους με το Virtual School και μετά από αυτή, είναι πολύ μεγάλη (π.χ. 24% γνώριζαν την χρήση του 112 πριν την εκπαίδευση, 96% μετά την εκπαίδευση).

Η εκπαιδευτική πρωτοβουλία VIRTUAL SCHOOL, είναι μέρος του έργου ́RESISTANT ́, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης (UCPM-2020). Στόχος του έργου είναι η δημιουργία της πρώτης Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας εκπαίδευσης των πρώτων αποκριτών, στη βοήθεια συμπολιτών μας που κινδυνεύουν.

Εκτός από τη δημιουργία της πλατφόρμας, το project αυτό περιλαμβάνει τεχνικές εκπαίδευσης, ενημέρωσης και προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των φυσικών κίνδυνων που ενισχύονται εποπτικά με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας και απευθύνεται σε μαθητές, πολίτες και τουρίστες.

Στο project ́ RESISΤΑΝΤ ́ το οποίο συντονίζεται από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Δ. Εμμανουλούδη, συμμετέχουν επτά εταίροι από τέσσερις διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία).

Ο κ. Εμμανουλούδης δήλωσε αποκλειστικά στον evripo 90fm.gr πως “Η συμμετοχή των παιδιών ήταν μεγάλη. Ανταποκρίθηκαν με ενδιαφέρον στο πρόγραμμα που είχαμε ετοιμάσει, όπως μεγάλος ήταν και ο ενθουσιασμός των παρευρισκόμενων Επισήμων και Καθηγητών. Μάλιστα, ο Αντιπεριφειάρχης Παιδείας και Αθλητισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Γαλάνης πρότεινε να παρουσιαστεί η δράση αυτή και να υλοποιηθεί σε σχολεία Δημοτικά και Γυμνάσια ολόκληρης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος”.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου στη διεύθυνση: https://www.resistantproject.eu/